3 Eylül 2016

Bir Serçe Kadar Olamazsın Hayatta


Yazımın başlığını garip bulanlar olacaktır elbette. Ne demek istediğimi anlatayım öyleyse size.


Lezzet Çağı ve İnsan

İçinde yaşadığımız zamanın, insanlara sürekli olarak enjekte ettiği şeyler var. O da "hayatın tadını çıkar", "lezzetlerin peşinde koş","tükettiğin kadar insansın" türü sözlerdir. Filmlerde ve dizilerde izlediğimiz o ışıltılı hayatlar da bunları destekler niteliktedir. Zamanımızın anlayışı ne kadar leziz yemekler yersen, ne kadar lüks harcamalar yaparsan, ne kadar şatafatlı yerlerde oturursan o kadar medenisin ve o kadar üstünsün mantığıdır.

Oysa insan hayattan lezzet almada bir serçe kuşuna erişemeyeceğini bilmelidir. Serçenin dünü ve yarını yoktur. Dolayısıyla ne dünün elemleriyle üzülür ne de yarına çıkabilir miyim korkusunu yaşar. Bu şekilde önündeki yiyecekten tam olarak lezzetini alır. 

Ama insan böyle değildir. Önünde en leziz yemekler olsa bile dün yaşadığı üzücü olaylar gelir takılır aklına, acaba yarın bu leziz yemekleri bulabilecek miyim diye endişeye kapılır. Servetimi nasıl koruyabilirim diye düşünür. Ticaretteki rakipleri aklına gelir. Lokmayı ağzına almışken bir vefat, bir hastalık haberi alır yakınlarından. O leziz lokma bir zehir gibi düğümlenir boğazında. Hayat standardını düşürmemek için ciddi bir mücadeleye girer. Yıllarını geçirir ve bir de bakmış ki koca bir ömür bitmiş geriye kalan ise yalnızca bir "ömrü heder".

Sen Ahiretin Bir Üveyki Olmalısın

Oysa insan dünya damlasında boğulmak için değil ahiret okyanusunda kulaç atmak için yaratılmıştır. İnsana hayvanlardan çok daha fazla kabiliyet bahşedilmiştir. Bütün bunlar ona diğer varlıklar gibi yiyip içsin kulağının üstüne yan gelip yatsın diye verilmiş olamaz. Bunları o varlıklar zaten fazlasıyla yapmaktadır.

İnsan, Allah'a kulluk yaptığı ölçüde yükselir, Efendimiz (SAV)'in ahlakını kendine rehber ettiği ölçüde kamil insan olma yolunda adımlar atar, Kur'an'ı okuyup onu hayatına hayat yaptığı ölçüde Kur'anlaşır ve Allah'ın razı olduğu bir kul olur.

Ne mutlu dünyanın lezzetlerine takılmayıp ahiretin semalarında pervaz edenlere!


0 yorum :

Yorum Gönder